HVORFOR SPYTTER DU PÅ FREMMEDE?


En sjelden gang hører jeg historier som får meg til å revurdere hvorvidt verden virkelig utvikler seg, eller om vi bare synker sakte men sikkert ned i en kvikksandpytt og bruker de siste timene vi har på å hallusinere, og ser for oss en langt bedre jord enn det som er tilfelle. Historier som er så langt unna min egen virkelighet at jeg har vanskelig for å fatte at de eksisterer. Hvorfor spytta du på kompisen min?

Du kjenner han jo vitterlig ikke. Du veit ikke hvem han er. Har du sjekka han opp på Facebook? Han er kokk. Er det derfor du valgte å spytte på ham? Kanskje du mener det er et skittent yrke, eller at du har hørt en eller annen vill konspirasjonsteori om at myndighetene bestikker restauranter over hele landet for å servere det norske folk mat med bittesmå chiper i, så de til enhver tid kan overvåke samtlige nordmenn? Tror du han er en marionette for Marvelskurk-wannabeene i regjeringa?

Kanskje det var fordi han er flink til å synge, og at du er sjalu. Han var bygdas store stemme, du var bygdas største flopp. Du hadde kanskje hatt din audition nr 357 den dagen, og var deprimert fordi du snart var nødt til å innse at sangdrømmen din aldri ville bli til virkelighet. Også gikk denne begavede mannen forbi deg, og du ble provosert. Det var en spontan handling du angret på straks du kom hjem og fikk roet deg ned. Hadde dette vært tilfelle er jeg sikker på at han vil tilgi deg om du ber om unnskyldning.

Eller kanskje det var fordi han har bilde av seg selv med Tone Damli på facebook? Eller fordi han har så mange venner? Var det fordi han har lyst krøllete hår, eller var det fordi han i praksis er så lite provoserende at det gjør ham provoserende? Var det fordi han er fra bygda? Var det fordi han som baby i 1994 vant «ukens vinner» i Se&Hør fordi han var så søt? Jeg skjønner at det kan være bittert.

Jeg har tenkt ganske mye på hvorfor du valgte å gjøre det du gjorde, og jeg har prøvd å forme alle slags forskjellige teorier. Og etter å ha presentert mange av dem ovenfor her, sitter jeg egentlig bare igjen med èn til. Den eneste av dem jeg ikke helt kan forstå. De ovennevnte teoriene gir deg i hvert fall en slags idiotisk form for motiv, men den siste teorien gjør ikke det. Den gjør deg egentlig bare til et rasshøl: Du spytta på kompisen min fordi han er homofil, og av og til kler seg i drag.

Fy fader ass. Han er ganske fin her eller????? Fotograf: Morten Skalstad.

Hvis det er denne teorien som stemmer, så vet jeg ikke helt hvordan jeg skal argumentere for å få deg til å forstå at det du gjorde ikke er greit. Du lever jo i Norge i 2016 du også, og du har sikkert både TV, internett, tilgang til aviser og alt annet som kan opplyse deg dersom det er noe du ikke skjønner. Hvor lenge synes du at disse fordommene dine skal få leve? Er det ikke bedre å bare knuse dem ved å lese seg opp litt på temaet?

Hvorfor er det fortsatt sånn at de homofile først og fremst er homofile, dernest mennesker? Blir de snakket om blir legning presentert før alder, utdanning og yrke. Homofili er ikke et personlighetstrekk. Jeg synes forøvrig Thegiant beskrev akkurat dette ganske spot on her: http://thegiant.blogg.no/1455898936_19022016.html

Odd Simen har hatt flere slike opplevelser etter at han kom ut av skapet. En lørdag han var ute som drag queen ble han slått inn i et speil på toalettet på et utested. Han rakk ikke forsvare seg, han rakk ikke en gang å se gjerningsmannen. Han endte på legevakta den kvelden, med hjernerystelse og flere sting over øyet. Fordi han er homofil.

Odd Simen forteller: «Jeg var vel egentlig klar over at jeg var homofil i ung alder, men prøvde å fortrenge det ettersom jeg bodde i et kristent hjem. Jeg har til og med blitt bedt for, haha. Men jeg har også hatt en indre kamp med meg selv i mange år om hvorvidt jeg virkelig er homofil, eller om jeg er født i feil kropp. Jeg har alltid vært fascinert av hår, sminke, mote og alt det der så var en naturlig sak å begynne å lure. Har også kledd meg ut med parykker og kjole siden jeg var liten! Men ettersom jeg vokste opp i det hjemmet jeg gjorde så hadde jeg ingen å snakke med om det, og jeg fortrengte det derfor mest mulig.»

Odd Simen levde i det såkalte «skapet» frem til juli 2014, da han var 19 år gammel. Han forteller at han omsider følte seg klar for å være seg sjæl. Vi vennene og venninnene hans ble ikke akkurat overraska, men derimot ble vi veldig glade for at han endelig ville fortelle det selv. Dog synes jeg det er veldig synd at det fortsatt er sånn at mange homofile ser seg nødt til å «komme ut». Hadde ikke fordommene vært der ville det vel vitterlig ikke vært noen grunn til å bære på legningen sin som en stor hemmelighet frem til man føler seg sterk nok i psyken til å takle de eventuelle ramaskrik som følger. Jeg opplever at de aller fleste kronikører og artikkelforfattere er enige med meg, og at det har blitt sagt ufattelig mange ganger, men jeg sier det igjen; Det bør ikke ha noe å si. Det er like viktig som at en blondine er naturlig brunette, at et menneske liker svart neglelakk bedre enn rød, eller at noen liker Poirot bedre enn Sherlock.


Fotograf: Morten Skalstad

Jeg spurte Odd Simen om han noen gang har angret på at han kom ut som homofil.

«Jeg har ikke akkurat angret på at jeg kom ut av skapet, men jeg skulle gjerne bare vært hetero…ha kone og en mulighet til å få egne barn en dag. Jeg har ved flere anledninger opplevd at kommentarer har blitt slengt etter meg, og møtt mennesker som har hatt en veldig aggressiv holdning rundt legningen min. Men man må jo ikke la seg skremme.»

Så, du som spytta på kompisen min, vit at det du gjorde virket mot sin hensikt. Odd Simen veit at han har en massiv majoritet med seg, og at det til syvende og sist er du som blir nødt til å sitte igjen med alle fordommene dine, og det er ikke noe jeg unner noen.

Avslutningsvis spør jeg om Odd Simen har noen råd til de som er stuck i skapet enda, og han svarer følgende:

«KOM UT, KOM UT!!» Du kommer IKKE til å angre. Det er ikke før du kan vise verden hvem du virkelig er at du faktisk lever! Love love <3 <3″

Lik Juliafrika på Facebook her

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *