IKKE ENDA ET INNLEGG OM KROPPSPRESS


Sykt perfekt. Sofie Elises pupp. Kronikker spredt fra internettets største aviser til de mest shady, innerste krokene, slik at uavhengig av hvilken subkultur du tilhører, slipper du ikke unna. Hvor mange ganger har du tenkt «Å FYTTI HÆLVETE JEG ORKER IKKE ENDA EN MENING OM HVEM SOM HAR SKYLDA FOR KROPPSPRESSET» iløpet av uka? Men som en dilettant tredjepart uten annen utdanning enn litt over 20 år som jente i det norske samfunnet, spør jeg meg selv hva som egentlig er riktig.

Er det Internett som har skylda? De fleste har vel fått med seg hva Photoshopere er i stand til by now? Er det barn og ungdom som har skylda selv? Er det dem som i så stor grad lar seg styre av hverandre at forventningene høynes til det sjukelige og dermed gjør ballkjoler for 30 K til en norm? Nei, det er nok hele verden som har misforstått og oppfattet ting feil. Det viser seg at det bare er jeg, Knut Borge og Steinar Sagen som har vokst opp til å skjønne greia. Vi som er i denne delen av skalaen har blitt påvirket av en helt annen type kroppspress enn de såkalt «sunne» og «friske». Vi opplever det på daglig basis, det innprentes i våre hjerner som en mislykket lobotomi utført med småkvist og strikkepinner. Vi er sexylubne. Og nå skal jeg presentere for dere hvem som har skylda.


Throwback til en fyllesjuk søndag i sommer

OLE BRUMM

Folkekjær? Ja. Søt? Utvilsomt. En subtil bidragsyter til et virkelighetsfjernt kroppsideal? Absolutt. At en slik karakter fremstilles som symbolet på cuteness og godhet synes jeg er en fornærmelse mot antropologer verden over. Skaperne av Ole Brumm viser en på grensen til apatisk arroganse ovenfor unge jenter og gutters selvbilde, og presenterer attpåtil honning som en slags Grete Rhode-approved diett. Virker ikke dette litt shady da? Jeg er som sagt dilettant, men jeg levde lenge før jeg plutselig en dag forsto at kroppsidealet mitt i hele min barndom hadde vært en teddybjørn med leversvikt. Fy faen, Disney. FY faen.

MUMMITROLLET

Enda en gjeng med barndomshelter med inadekvat virkelighetsnærhet. En kulerund familie med vanskapte, korte lemmer og neser større enn hjernen. Hvor mange negative tanker om eget utseende som følge av å ha sett på Mummitrollet tror du har lagret seg i barns underbevissthet og senere har blomstret i form av neseoperasjoner for alle konfirmasjonspengene? My guess: Mange. 

Og èn ting til; hvor realistisk er det EGENTLIG at mummimammas mormors urter hjelper mot alle vondter i verden? Min mormor sverger også til urter, dog består hennes kjøkkenhage av kålrot og cannabis. Hva driver du egentlig med når du reiser sørover, Mumrik? Er du en hasjbaron, en del av Mummimammas mormors pyramidemafia og dealer for hele Mummidalen? Er det du som holder Mummipappa med vival for hans «vonde rygg» og Lille My med speed og kokain?

NODDY

Noddy. Den lykkeligste fyren i hele Lekeland. Med hans urealistiske, sirkelformede hode og rødmussende kinn råner han rundt i cabrioleten sin og tar hele fuckings Lekeland med storm. Er det sånn det er? Spis deg til radikale bollekinn og skaff deg ei fet kjerre, så er du uten diskusjon øverst på den sosiale rangstigen? Du provoserer meg, Noddy, og jeg tror du er grunnen til min ukontrollerte rødming. Tenker du noen gang på at du tross alt er et forbilde?? at mitt underbevisste ønske om å se ut som deg i barndommen nå fører til økt blodsirkulasjon i ansiktet hver gang jeg møter noens blikk? Du og den jævla bilen din kan dra til rasshølhælvete og bli der til ragnarok sluker oss alle.


rødmussen.

ELSE KÅSS FURUSETH

Else er urealistisk pen. Hun er en av de mest sexy sexylubne jeg vet om, og hun rocker stilen better than anyone. Finnes det ETT menneske her i verden som skaper et urealistisk point of view på det å være sexylubben, så er det Else. Jeg har så vanvittig stor respekt for henne, samtidig som jeg hater henne litt for å skape dette uoppnåelige kroppsidealet. Hvordan er det mulig å være så akkurat passe? Det eneste problemet med å ha deg som kroppslig forbilde, Else, er at det er så forbanna vanskelig å være like fin som deg. Du har gitt oss korte, gode og litt runde en stemme, men til hvilken pris? Du er boka, jeg er filmen. Du er Jacobs Utvalgte, jeg er First Price. Du er en orkidè, jeg er en kaktus. Du er, og vil alltid være, litt bedre på å være sexylubben enn meg. Det å være en bedre sexylubben betyr ikke at du er mer eller mindre sexylubben enn meg, du er bare så perfekt sexylubben til å være akkurat deg. Du har funnet den gylne middelvei. Når det er sagt vil du alltid inspirere meg til å streve etter perfeksjon.

Det er to personer i verden jeg kunne blitt lesbisk for; Ruby Rose og Else Kåss.

 

Plis. Ikke gjør som meg. Ikke la deg påvirke av urealistiske kroppsidealer lik (og ulikt) de representerte ovenfor. Som Radioresepsjonen sier i en av sine aller første spalter tilbake i 2006; Know my body, love my body. Jeg skjønner at det er vanskelig, om ikke umulig, å ikke la seg påvirke litt av og til. Men jeg oppfordrer allikevel på det sterkeste til å love yo’self. Enten hobbyen din er bikinifitness eller Netflix; DRITBRA! Maraton er maraton, som jeg sier, enten det er type løp eller type serie. Sånn for helsas skyld skulle jeg gjerne hatt gjennomført begge deler, men vi får se. Det er ikke sikkert jeg gidder. Sannsynligvis ikke.  🙁


i farta mot et bedre og fordomsfritt liv, serru 

Lik Juliafrika på Facebook her

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *