OM SØRSTATSFLAGG PÅ COUNTRYFESTIVAL


Countryfestivalen. Med en helt unik atmosfære ønsker Seljord Cowboys & Cowgirls velkommen til årets største begivenhet for både de novise og ekspertene i en subkultur bestående av mer lær enn selv de mest hardbarka S&M’erne kan drømme om. Det er hatter, det er boots, det er hjemmesnekra ølhylster i beltene med de gampesvære beltespennene på, det er lange frakker, frynser på jakkene, rutete skjorter og heftige barter. Redneck-faktoren er høy, men det er noe vakkert ved det her. Her er folk like, dog så forskjellige fra alle andre. En liten gruppe mennesker med hjertet sitt i countrymusikken, på et sted hvor, uansett hvor rar du er, det alltid vil finnes noen som er hakket rarere. Og folk nyter å bare kunne få være seg sjæl. Jeg hørte at iløpet av hele festivalen, var det et eneste tilfelle hvor politiet måtte bryte inn i en slosskamp. Jeg kjenner ikke statistikken rundt andre festivaler, men det må da være ganske bra? Til tross for at ca 80% av alle countrysanger på kloden inneholder strofer om enten øl eller whiskey, og at deler av countrymusikkens subkultur vitterlig drikker deretter, så har de fremfor å trekke ølen fra hylsterne sine i en rølpete russisk rullett, heller holdt hverandre glade og fornøyde med banjoklimpring og historier om hverandres Pickuper.

For meg, som forøvrig alltid har hatt en forkjærlighet for Johnny Cash, Alan Jackson, Hellbillies og resten av countryverdenen men som ikke tar på meg hatt og roper YIIIHAAA hver gang jeg hører på dem av den grunn, var countryfestivalen helt fantastisk. Herregud, så fint jeg hadde det. Det var bare to skår i gleden; det ene var at jeg ikke rakk å ri på den mekaniske oksen på stedet. Det andre var sørstatsflagget.


Foto: HER

For mange symboliserer dette flagget raseskille, diskriminering og slavehold. I etterkant av at en mann som poserte med dette flagget skjøt og drepte ni mennesker i en kirke i Sør-Carolina i fjor, ble det voldsom debatt rundt dette flagget i USA. Det endte blant annet med at flagget ble fjernet utenfor delstatsbygningen i Sør-Carolina. Men hva betyr det egentlig for nordmenn på countryfestival?

Jeg ønsker ikke å angripe en subkultur jeg selv er så glad i, det bare overrasket meg veldig å se dette flagget svaiende fra  omtrent annenhver campingvogn. Det fantes på capser, på T-skjorter, i små og store former over hele plassen, og jeg bare lurer på hva som er tanken bak det? Har sørstatsflagget blitt redusert til et rednecksymbol? I fjor stusset blant annet den amerikanske countryartisten Doug Seegers på dette her, da han gjestet countryfestivalen. «Hva er greia med at folk har sørstatsflagget her? Veit de ikke hva det betyr?»

Så. Veit de ikke hva det betyr? Eller veit de hva det betyr, men at det ikke har samme betydning for dem? Er det, for countrynordmenn, et symbol på countrymusikk, på en cowboylivsstil, på rednecklivet? Eller hva er greia? Er det vanskeligere for Morgan Kane og Lucky Luke å erkjenne symbolikken grunnet politisk uenighet, eller er det som da tredjeklassingene tegnet hakekors med kritt på asfalten i skolegården fordi de ikke visste hva det sto for, men synes det så kult ut?

Jeg hadde det kjempefint på countryfestival, og samtlige av de jeg møtte der var kjempehyggelige, uavhengig av om det hang sørstatsflagg fra campingvogna deres eller ikke. Jeg spør deg av oppriktig nysgjerrighet, du som kanskje var der, som kanskje har et eller annet slags forhold til flagget eller som kanskje vet noe om hva for slags betydning det har for nordmenn med sans for countrylivet, om hvorfor? Jeg bare spør asså. Keep vibin.

OT: Den blå vinen som har kommet nå smaker høgg. Men vi greide å kose oss gløgg på festival lell. Vi blogges!

Lik Juliafrika på Facebook her!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *